Orthomoleculaire therapie
Het lichaam is eigenlijk een fantastisch meesterwerk. Het bouwt, onderhoudt, repareert en vernieuwt zichzelf. Hiervoor heeft het lichaam echter vitale voedingsstoffen nodig. Als deze voedingsstoffen niet voldoende aanwezig zijn, kunnen zich allerhande aandoeningen voordoen.
Orthomoleculaire therapie behandelt aandoeningen door het lichaam te voorzien van de juiste (=ortho) concentraties aan voedingsstoffen (=moleculaire stoffen). Oftewel het juiste molecuul/voedingsstof op de juiste plek in het systeem.
De therapie bestaat uit adviezen op het gebied van voeding, beweging en leefstijl. De voeding wordt eventueel aangevuld met voedingssupplementen als vitaminen, mineralen, spoorelementen, aminozuren, enzymen en kruiden. In mijn praktijk werk ik ook met Ayurvedische kruiden.
Met relatief eenvoudige aanpassingen in uw voedings- en leefpatroon, stimuleert u het zelfgenezend vermogen van uw lichaam. Een goed voedings- en leefpatroon werkt daarom ook preventief tegen allerlei westerse aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en reuma. U zult al snel merken dat u meer energie heeft, minder spijsverteringsklachten en bovendien lichter in het leven staat.
Voeding is de basis
Zoals Hippocrates (460-377 v Chr.), de ‘vader’ van de Westerse geneeskunde al zei: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”
Maar… ik eet toch al gezond?
Een veelgehoorde vraag…maar schijn bedriegt. De basis van een gezond lichaam is gezond eten. Maar wat is gezond eten? Alles is tegenwoordig zo bewerkt dat voedingsmiddelen alleen nog maar “natuurlijk” lijken. En dan suiker: dé ziekmaker van deze tijd. Gesteld kan worden dat we steeds meer lijden aan kwantitatieve overvoeding (teveel van het slechte) en kwalitatieve ondervoeding (te weinig van het goede):
- Onze voeding bevat tegenwoordig veel minder vitale voedingsstoffen. De oorzaak ligt in de intensieve landbouw die alleen gericht is op de productie van grote volumes en gewicht. Landbouwgronden worden uitgeput en de inzet van kunstmest, pesticiden, en genetische mutatie maken dat een tomaat van tegenwoordig nog maar 18% van de hoeveelheid calcium bevat, vergeleken met bijv. een tomaat uit 1962. Of dat een aardappel in 1942 96% meer ijzer bevatte dan een aardappel 63 jaar later.
- Veel van onze voeding is tegenwoordig bewerkt. Die is niet vers, maar voorverpakt en ‘behandeld’ met veel lichaamsvreemde toevoegingen als conserveermiddelen en andere additieven.
- De intensieve veehouderij doet er nog een schep bovenop. Grote hoeveelheden antibiotica en groeiversnellers worden ingezet om meer te kunnen produceren. Dit is niet alleen slecht voor dier en milieu, maar ook voor de gezondheid van de mens.
- We eten tegenwoordig eenzijdig. Terwijl onze voorouders, de jagers/verzamelaars, elk jaar misschien wel 1500 inheemse wortels, kruiden en planten aten, is ons eten grotendeels afkomstig van slechts 17 voedingsgewassen.
- We bewegen te weinig en hebben te veel stress – met alle fysieke en mentale gevolgen vandien.